Zsarolóvírus fertőzte meg a számítógépemet!

 Kategória: weboldal karbantartás

Zsarolóvírus kibertámadás áldozatai lehetünk

Zsarolóvírus támadás érte pénteken több angliai kórház informatikai és távközlési hálózatát – írja az MTI. Ugyancsak péntek este a világ több más országából is hasonló támadásokról érkeztek hírek. A Kaspersky világszerte 45 ezer támadást észlelt, a legtöbbet Oroszországban.
index.hu 2017. május 12.

zsarolóvírus

 

 

 

 

 

A zsarolóvírusok vagy angol nevükön ransomware-ek olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépre jutva titkosítja a fájlokat, és váltságdíjat követelnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen.

Vírusirtó cégek és etikus hackerek dolgoznak folyamatosan azon, hogy a számítógépeink (és adataink) minél jobban védve legyenek a rosszindulatú támadásoktól.

Viszont nem csak a számítógépünk, hanem cégünk weboldala is veszélyben van a támadásoktól, amiket rosszindulatú hackerek indítanak útjukra az interneten.

Adathalász weboldal keletkezik

Találkoztál már ilyen figyelmeztetéssel, miközben az internetet böngészted? Bizony, ez egy megtévesztő, azaz adathalász weboldal előtti figyelmeztetés. Ne menj tovább! Ma már a Google megvéd bennünket a leggyakoribb veszélyektől, és jótanácsokkal lát el, hogyan védjük meg mi magunkat. Az adathalász weboldal javítása viszont nem kezdőknek való feladat, a legjobb azt a profikra bízni.

adathalász weboldal javításaAz alapprobléma az szokott lenni, hogy elkészül egy vállalkozás új weboldala – mindenki örül; a megrendelő azért, mert cége arculatának új eleme jött létre, esetleg használhatóbb is, mint a régi, a webfejlesztő pedig azért, mert egy nagy munkával készült el, amiért megérdemli a dicséretet.

A webfejlesztő esetleg figyelmeztette a megrendelőt, hogy majd valamikor szükség lesz karbantartani a weboldalt, frissíteni ezt-azt. A megrendelő ezzel tisztában is van (nagyon helyesen), de úgy gondolkodik, hogy majd amúgy is kér változtatásokat, amik mellett a webfejlesztő “ránéz” a frissítésekre is. Egy idő múlva azonban valahogy ez az egész elfelejtődik; a fejlesztőt más munkák foglalják le, a megrendelő weboldal-tulajdonos pedig új üzletág építésébe kezdett.

Az új weboldal pedig egyszer csak 1-2-3 éves is lesz úgy, hogy nem volt még karbantartva. Pedig ahogy az autóinkat 1-2 évente elvisszük szervizbe olajat, légszűrőt stb. cseréltetni, a weboldalunkat is ugyanilyen fontos lenne karbantartatni. Ha nem is a rozsda, de a kártékony vírusok ellen mindenképp.

Ugyanis a kártékony programok folyamatosan fejlődnek, hatalmas üzlet van mögöttük (sajnos), és egyre hatékonyabb módokat találnak a nem védett weboldalak feltörésére.

Amikor egy weboldalt hacker-támadás ér, erre a legtöbbször úgy derül fény, hogy a weboldalt már valaki bejelentette a hatóságoknál, azaz a legjobb esetben is a fejlécben látható piros figyelmeztetés fogadja a látogatókat.

Szexuális tartalom a weboldalon

Előfordul, hogy a megtámadott weboldalon a vírus lecserél egy vagy több aloldalt, zaklató, uszító, vagy egy szexuális szolgáltatásokat kínáló oldalra. Az alábbi képet egy már megfertőződött iparszövetségi weboldalról másoltam, ami ténylegesen megfertőződött megfelelő védelem nélkül.

zsarolóvírus

 

Tárhelyszolgáltatók elmondása szerint a szervereiken tárolt weboldalakat naponta több száz támadás is éri. El lehet kerülni a fertőzésből eredő károkat, ha weboldalunkat rendszeresen karbantartatjuk.

 

Ha úgy gondolod, weboldalad támadás érte,

ha weboldalad régóta nem volt karbantartva, és szeretnéd megelőzni a bajt, vagy

ha szeretnél egy új, karbantartott, és a támadásoknak ellenálló weboldalt,

keress meg, hogy segíthessek!

 

Korábbi cikkek
többnyelvű weboldalweboldal támadások