Weboldal támadások – zsarolóvírusok új generációja

 Kategória: weboldal karbantartás

A zsarolóvírusok vagy angol nevükön ransomware-ek olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépre jutva titkosítják a fájlokat, és váltságdíjat követelnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen. Vírusirtó cégek és etikus hackerek dolgoznak folyamatosan azon, hogy a számítógépeink (és adataink) minél jobban védve legyenek a rosszindulatú támadásoktól. Weboldal támadások eddig még nem fordultak elő – a zsarolóvírusok új generációja már weboldalakat is veszélyeztet.

Weboldal támadások eddig még nem fordultak elő – a zsarolóvírusok új generációja már weboldalakat is veszélyeztet. 280.000,- Ft a váltságdíj.

A zsarolóvírusok gyorsan terjednek. 2017-ben 100 új zsarolóvírust indítottak útjára. 2017-ben az átlagos váltságdíj kb. 280.000,- Ft-nak megfelelő összeg volt.

Idén júniusban láttuk a Petya vírust gyorsan terjedni Ukrajnából kiindulva, az ottani állami egergiavállalatot, a csernobili atomerőművet, az Antonov repülőgépgyárat, a Maersk hajótársaságot és az élelmiszeripari óriást, a Modelez-t is megfertőzve.

A zsarolóvírusok új célja: weboldal támadások

A legtöbb zsarolóvírus ma még Windows-os gépeket támad, de júniusban fény derült egy olyan változatra, ami WordPress weboldalakat támad. A módszer ugyanaz: elemzések szerint ez a változat is megpróbálja feltölteni magát a weboldal tárhelyére és ott titkosítani az összes fájlt, majd a feloldásért váltságdíjat követel.

A zsarolóvírus erre cseréli le az eredeti weboldalt sikeres támadás esetén:

 

weboldal támadásokTárhelyszolgáltatók elmondása szerint a szervereiken tárolt weboldalakat naponta több száz támadás is éri. El lehet kerülni a fertőzésből eredő károkat, ha weboldalunkat rendszeresen karbantartatjuk.

Ha úgy gondolod, weboldalad támadás érte,

ha weboldalad régóta nem volt karbantartva, és szeretnéd megelőzni a bajt, vagy

ha szeretnél egy új, karbantartott, és a támadásoknak ellenálló weboldalt,

keress meg, hogy segíthessek!

 

Korábbi cikkek
zsarolóvírusingatlan eladás