Weboldal optimalizálás – 12 fontos SEO lépés

 Kategória: keresőoptimalizálás

Vállalkozások sora ismeri fel, hogy honlap nélkül már létezni sem lehet, mert a potenciális vevők már elsősorban ezt keresik. A weboldal optimalizálás azonban gyakran sajnos elmarad, így hiába a sok befektetett munka és energia; nem hozza az elvárt eredményt az új honlap.

Miért állítom, hogy elvész a befektetett munka?

A tapasztalatok és mérések szerint a Google egyre több szempont szerint osztályozza, rangsorolja a weboldalakat, és aki nem optimalizál, nem fog az első 10-be kerülni a találati listában. Sok szép új weboldal születik, és ha ezek még optimalizálva is lennének, nagy eredményeket érhetnének el.

Gyakran felmerül a kérdés: “Ezt a 12 legfontosabb lépést én is meg tudom csinálni?”

A valós helyzet az, hogy ezek közül néhányat a weboldal tulajdonosa is meg tud csinálni kellő odafigyeléssel. Másokhoz viszont SEO szakértő weboldal fejlesztő segítsége kellhet. A listában ÖN IS MEG TUDJA CSINÁLNI! felirattal fogom jelezni az előbbieket.

“Az én weboldalamra vonatkozik-e az alábbi 12 weboldal optimalizálás lépés?”

Új weboldal esetében még előfordulhatnak hiányosságok, és az én elemzésem a weboldal korát nem veszi figyelembe, hanem csak a célt tartja szem előtt. A legtöbb weboldalban mindazonáltal benne van a lehetőség a fejlődésre (az ingyenes eszközzel készült weboldalakban sajnos nincs). Az alábbi 12 weboldal optimalizálás lépés megvalósítását WordPress weboldalakon javaslom követni. Persze más eszközökkel más alapon készült honlapokra is érvényesek, általánosíthatók lehetnek a megállapítások, javaslatok, de most főleg WordPress-re koncentrálunk.

Mi tehát a legfontosabb 12 lépés a weboldal optimalizálás terén?

A hogyan tovább kulcsa elsősorban a mobilbarát megjelenés. Ha mobilon jól jelenik meg a honlap, de asztali Chrome böngésző mobil módjában nem (amikor egy F12-őt nyomunk), ez egy figyelmeztető jelzés arra, hogy a Google robotja esetleg nem mobilbarátnak látja (míg mi, emberek igen). Ilyen esetben sajnos előfordul, hogy más elemző eszköz szerint is mobilon kicsúszik a képernyőből vagy összetöpörödik #hangyabetűsre.

Tételezzük fel, hogy mobilbarát, tehát elvethetjük az újraírás szükségességét. Ebben az esetben a következő 12 lépést érdemes elvégezni. Ezek egyben összehasonlíthatók, mérhetők is:

1) Képek lekicsinyítése és újra-feltöltése, ugyanis az akár több megabájtos képek végzetesen lelassítják az oldal betöltődését. Legyen minden kép jó felbontású, de maximum 150kB méretű. – ÖN IS MEG TUDJA CSINÁLNI! – Érdemes ehhez a TinyPNG vagy GIMP ingyenes alkalmazásokat használni.

2) Weboldal gyorsítótár bevezetése, hogy a látogatók már eleve gyorsítótárazott oldalakat töltsenek be, és a (jelenlegihez képest bizonyosan) villámgyorsan töltődjenek be az oldalak. Ha Ön saját kezűleg készítette a weboldalát – ÖN IS MEG TUDJA CSINÁLNI! – Javaslom ehhez a WP Fastest cache plugint alkalmazni. (Van ennek fizetős változata is, illetve más, fizetős cache plugin, de már ezzel is határozott javulást lehet elérni.)

3) Google Analytics mérőkód telepítése => látni fogja, hogy honnan jönnek és mit csinálnak az oldalon a látogatók => ez alapján továbbfejlesztheti a honlapot.

4) Az oldal regisztrálása a Google Search Console alá, hogy lássa, milyen keresőszavakkal találnak oda, illetve lássa, ha valamilyen hiba van az oldalon. (A Google Search Console nem más, mint annak közérthető megjelenítése, hogy a Google milyennek látja az oldalt, és ez nagyon fontos.)

Kitartás; lesz még olyan weboldal optimalizálás lépés, amit Ön is meg tud csinálni:

5) Minden egyes oldal, aloldal keresőoptimalizálása meghatározott kulcskifejezés köré. Ezt ÖN IS MEG TUDJA CSINÁLNI! Ehhez  telepítse a világ legjobb ingyenes SEO pluginját, majd kövesse az utasításokat. Ha elakad, kérje SEO szakértő segítségét.

6) Blog beépítése. – ÖN IS MEG TUDJA CSINÁLNI!

7) Google Page Speed Insights és más elemzések szerinti weboldal-gyorsítási lépések megtétele. Ehhez szükség lehet a tárhelyszolgáltatóval konzultálnia.

8) Gyanús kód feltárása és adott esetben eliminálása, annak elkerülése végett, hogy a látogató követését a hozzájárulása nélkül végezze a weboldal.

9) Amennyiben egy régi weboldal alapján készül(t) az új, akkor a régi honlap linkjeinek átirányítása erre az oldalra a régen megszerzett Google rangsor megtartásáért.

10) A kirakott e-mail címek átalakítása olyanra, hogy a spammelő robotok ne ismerjék fel.

11) Az egyes tevékenységeknek / termékcsaládoknak legyen keresőoptimalizált leírása, aminek nem megléte egyszerűen egy kézenfekvő lehetőség eldobása. – ÖN IS MEG TUDJA CSINÁLNI! – Szívesen betanítom, hogy kell keresőoptimalizált leírást készíteni.

12) Érdemes továbbá a sablon fejlesztőjével felvenni a kapcsolatot, hogy javítsa ki a mobilbarátságot, amennyiben a Google szerint nem az.

 

Amennyiben a fentieket végigvisszük, nemcsak kiemelkedően szép, hanem hosszútávon kiemelkedően jól teljesítő weboldala lesz.

 


Nem tudja, hol a weboldalában a hiba? Kérje az INGYENES WEBOLDAL ELEMZÉST!


Nem tökéletes vagy nincs is weboldala? Jöjjön el egy KONZULTÁCIÓRA!


Már tudja is, mit akar? Kérjen ajánlatot:

Korábbi cikkek
seo ígéretwebmaitt support