Sablon alapú keretrendszer vagy egyedi fejlesztés?

 Kategória: dizájn

Azok a vállalkozások, akik új weboldal fejlesztésében gondolkoznak, dilemma előtt állnak: megbízzanak-e egy egyedi fejlesztésekkel foglalkozó csapatot, vagy nekiálljanak maguk kialakítani a weboldalt egy sablon alapú keretrendszer (WordPress, Joomla, stb.) segítségével.

Ütköző vélemények. Elemzés.

Olvasási idő: 6 perc.

Két webáruházzal is jelentkeztem idén Az Év honlapja pályázatra, és mindkettőt sablon alapú keretrendszer segítségével készítettem el. Bár nem szerepeltünk a díjazottak között, mégis nagyon hasznosnak tartom a pályázást: mindkét webáruház tisztesen helytállt; az összesen 201 pályamű TOP20 technikai/tartalmi minősítése körül mozgott végig a nevezési időszak alatt, ami komoly eredmény, tekintve, hogy nagy fejlesztőcsapatokkal kellett versenyezni.

Most egy kicsit szakmaibb cikk következik a sablon alapú keretrendszer webfejlesztési használatáról, de weboldal fejlesztést fontolgató megrendelők is sok hasznos információt találhatnak benne

taplalkozzunk.hu pályamű az Életmód és sport kategóriában említésre és kivetítésre került a Díjátadó során a “legjobb pályamunkák között”. A graficline.hu egy nagyon népes és erős kategóriában is a minőségi díj közelében mozgott, és csak kevéssel maradt el a legjobbaktól.

A magam részéről azt a tanulságot vontam le, hogy bár volt mit tanulni és fejleszteni a megmérettetés kapcsán, szépen helytálltak a honlapok, büszke vagyok a produkcióinkra. Ha csak a 66% – > 84% illetve a 72% -> 89% technikai minőségi változást vesszük alapul, ami a nevezési időszak alatti továbbfejlesztés eredménye, már megérte. Számomra a nevezés hozadéka egyértelműen az, hogy SEOsiker Minősített Kivitelezővé váltam a pályázat kapcsán a pályaműveken elvégzett munkám eredményeként. Ezt a titulust Magyarországon ma 12 webfejlesztő viselheti összesen. Hálásan köszönöm a lehetőséget és a támogatást a nevezett webáruházak tulajdonosainak.


Az alábbi cikk Dr. Eszes István tanár úr – a zsűri elnöke, BGE – egyetemi tanár tollából származik, és az eredeti cikket Az Év Honlapja pályázat kapcsán jelentette meg.

A cikket elláttam szakmai kommentekkel; ezeket a bekezdések közé illesztett szürke idézetekként lehet megtalálni. Néhol egyetértek, máshol vitatkozom.

Következzen a cikk:


Semmi sem tiltja ezen eszközök alkalmazását. Ha visszatekintünk a korábbi pályázatokra, száznál több hasonló megoldás szerepelt a pályaművek között. Sikerük vagy sikertelenségük csak a kreativitáson és a honlap megjelenésén múlt. Egy korábbi pályázónk egy blogbejegyzésben (Egyedi webdesign vagy sablon weboldal? – groteszk.hu) nagyon jól összefoglalta az egyedi fejlesztés és a sablon alapú keretrendszerek előnyeit és hátrányait. Ebből emelek ki néhány megállapítást.

Weboldal sablonok

Sokan úgy gondolják, hogy egyedi weboldalt, arculatot terveztetni drága mulatság és nem utolsó sorban fölöslegesen hosszadalmas művelet, ami könnyen kikerülhető egy sablon megvásárlásával. Természetesen a weboldal sablon alapú fejlesztésnek is megvan a maga helye, tekintsünk át néhány érvet az alkalmazásuk mellett:

Olcsó. Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt sablon mellett dönt valaki, az ár. Ha szerencsénk van 10-20 dollárért lehet egy tetszetős sablonunk. Ezután ne csodálkozzunk, ha találkozunk az interneten majd egy másik, a mienkkel tökéletesen megegyező oldallal, ugyanis ezeket a sablonokat korlátlan számban eladhatja a készítője. Létezik a sablonoknak ún. exkluzív változata is, ami jóval magasabb összegbe kerül. Azt jelenti, hogy nem adják el másnak. Innentől kezdve azonban a 20 dollár rögtön több száz dollár lesz.

Kiemelkedő minőségű sablon alapú weboldalt valóban csak premium minőségű és exkluzív sablon alkalmazásával lehet készíteni. Ez nem olcsó, de még mindig jóval kedvezőbb árú, mint egy teljesen egyedi fejlesztés, viszont így is megadja a lehetőséget egyedi kialakítás kifejlesztésére, ami határozottan megkülönbözteti a weboldalt a versenytársak megoldásaitól. Az exkluzív sablon alapú weboldalak ötvözik a kedvező árat és az egyediséget.  Az Év honlapja pályázatra beadott 2 pályaművem is exkluzív sablon alkalmazásával, majd egyedi kialakítással fejlesztettem.

Gyors elkészülés. Ha az ember elég kompromisszumképes, kiválasztja az igényeihez legközelebb álló sablont, kifizeti és 10 percen belül már meg is kapja a sablon pakkot, mondjuk egy szép tömörített állományban. Ezután az oldal tartalmát rendszerezi, fénykép illusztrációkat gyűjt és készen áll az új oldal a feltöltésre.

Határozottan egyetértek, hogy a sablon alapú fejlesztés sokkal gyorsabb, mint egy egyedi fejlesztés. Mindkét pályamű kevesebb, mint 8 hét alatt készült el, ami nagyságrenddel rövidebb fejlesztési idő, mint egy 8 hónapig készülő egyedi fejlesztés.

Otthoni “barkács” lehetősége. A megérkezett sablonnal elkezdhetünk mi magunk is foglalkozni, de túl sokra nem fogunk menni, hacsak nem rendelkezünk megfelelő technikai képzettséggel vagy nincs egy weboldal motorunk ún. CMS rendszer köré építve pl. Joomla, Drupal, WordPress, stb. Hogy ezeknek a CMS motoroknak mi az előnye – hátránya, az egy másik cikknek lehet a témája.

Kifejezetten nem javaslom, hogy egy vállalkozás tulajdonosa, vezetője vagy marketingese maga készítse el a weboldalukat. Ugyan rengeteg tanfolyamot kínálnak ma WordPress weboldal készítésre, a mélységében hozzá nem értés inkább reputáció csökkenést fog okozni, mint új ügyfeleket hozna.

Egyedi Web design

Egyedülálló megjelenés. Teljesen egyedi megjelenést kapsz, ami csak az adott vállalkozásra, termékre, szolgáltatásra jellemző, így az mindenki másétól eltérő, így megjegyezhető lesz. Tökéletesen alkalmazkodik a vállalkozás igényeihez. Az egyik legfontosabb kérdés szerintem. Tervezési fázisban a fejlesztő megismerkedik a cég korábbi kommunikációjával, megismeri célpiacát, stratégiáját, értékesítési folyamatait és ez alapján ad javaslatot az oldal funkcióira.

Semmilyen összefüggés nincs aközött, hogy a weboldal sablon alapú keretrendszerrel vagy egyedileg készül el, és a tervezési fázisban a fejlesztő milyen mélységben ismerkedett meg a vállalkozás üzleti céljával, célcsoportjával, megjeleníteni kívánt üzenetével. Példák sokasága bizonyítjahogy a megfelelő üzleti kommunikáció és az ügyfélszerzés eredményessége a megbízó és a fejlesztő hozzáállásán múlik, és nem a fejlesztés technológiáján.

A jövő a WYSWYG vagy más néven beépített vizuális szerkesztővel rendelkező sablonoké, amik kiváló kompromisszumot nyújtanak az egyedi megjelenés és a gyors elkészülés között, miközben nem drágítják meg a fejlesztést.

Skálázható. Csak úgy, mint a rugalmasság, a jövőbeni igények szem előtt tartása is feladata a profi tervezésnek. Egy jó web fejlesztő csapat ugyanis a honlap tervezése közben figyel arra, hogy mit szeretnél még fejleszteni a jövőben és együtt dolgozva veled úgy alakítja ki oldaladat, hogy az technológiailag alkalmas legyen a tovább fejlesztésre.

Az exkluzív és prémium sablon alapú eszközök skálázhatósága kiváló, sőt, sok esetben meg is haladja az egyedi fejlesztés lehetőségeit. Ez azért van így, mert a sablon alapú keretrendszerek moduláris felépítésűek, és hatalmas nemzetközi közösség dolgozik rajtuk, közöttük nem egy professzionális fejlesztőcsapattal. Az exkluzív sablon alapú fejlesztésnek itt az igazi ereje: szinte nincs megoldhatatlan feladat, és a megoldások gyorsan elérhetők.

Keresőbarát. Ha megbízol egy jó weboldal készítő céget, jó esélyed van rá, hogy keresőbarát honlapot tervez neked alapáron. Weboldalad háttér kódolásának minősége ugyanis nagyban befolyásolja az oldal sikerét a keresőkben. Az olcsó template oldalak a legritkább esetben ilyenek, amiket aztán hosszadalmas munkával lehet csak átalakítani.

Egyetértek itt is; nem szabad olcsó template oldalt készíteni! A premium exkluzív sablon alapú weboldalak viszont keresőbarátak, és minden erőfeszítés nélkül elérhetők velük a 80% fölötti, kiváló technikai és tartalmi SEO (keresőoptimalizálási) mutatók.

Usability. Látogatókat szerezni egy honlappal az egy dolog. Élményt szerezni nekik azzal, hogy könnyen megtalálják amit keresnek, az egy másik story.

Friss. A sablonokkal szemben, amik akár sok sok éve is készülhettek, egy igazán jó webfejlesztő cég nem a mai elvárt átlagot nyújtja, hanem törekszik a következő 5 évben is helytálló munkát készíteni. A sablonokból is lehet élő, egyedi hatású weboldalt készíteni némi kreativitással, ugyanakkor egy rosszul megfogalmazott briefing, vagy a fejlesztő érdektelensége az egyedi fejlesztést is zsákutcába viheti.

Egyetértek; a prémium, exkluzív sablonokból is lehet életteli, egyedi kinézetű és különleges élményt nyújtó weboldalt készíteni, de olyan fejlesztőt kell találni hozzá, aki komolyan veszi a briefinget és magas színvonalon kivitelez. Egy ilyen fejlesztő fontosnak fogja tartani, hogy élvonalbeli, és még évek múlva is korszerű weboldalt készítsen. Egy javaslat: olyan fejlesztőt kell választani, aki hitelt érdemlően tudja igazolni, hogy nemzetközi szinten legalább néhány magasan elismert fejlesztő közösség elismeri az integrációs tevékenységét, és megkérdezik a véleményét a jövőbeni fejlesztések irányáról.

Korábbi cikkek
kamu ajánlatkéréswebdizájn trendek