Minősített kivitelező = olcsóbb marketing

Szerző:
Kategória: dizájn, weboldal technológia

A weboldal technikai színvonala sajnos ritkán feltétele egy megbízásnak. Nálunk minden technikai elvárás kb. 1-1,5 évvel később jön divatba. Pedig a Google nem másfél évvel később versenyezteti oldalainkat a külföldi versenytársak korszerű weboldalaival, hanem itt és most! Ha minősített kivitelező készíti, biztos lehet hogy top minőségben készül el. 

Mit jelent az, hogy minősített kivitelező?

Néhány napja egy marketing tanácsadás keretében beszélgettem valakivel, aki új szolgáltatásának népszerűsítésére keres online megoldásokat. A beszélgetés közepe táján szóba került az új weboldala is, valahogy így:

Attila (ez én vagyok): – Egyébként megnéztem a weboldalad; láttam, hogy mobilbarát megjelenésű, de a szövegek mögötti színes hátteret meg kellene változtatni, mert nehezen olvasható.

Beszélgetőpartner: – Aha, igen, a webes majd megcsinálja…

Attila: – Nagyon fontos az is, hogy a weboldal technikai színvonala megüssön egy bizonyos szintet, mert enélkül a hirdetési kampányok nem lesznek elég hatékonyak.

Beszélgetőpartner: – Igen, majd ezt is megcsinálja a webes…

Sajnos sok megbízónak fogalma sincs, hogy a “webes” milyen minőségű weboldalt készít(ett) számára; figyelembe vette-e azokat a tervezési és kivitelezési szempontokat, amik nélkül egy honlap nem tudja ellátni az alapfeladatát – hogy olcsón ügyfeleket szerezzen.

De honnan tudom, hogy jó minőségű-e a weboldalam?

El szoktam mondani minden egyes tanácsadásom során, hogy nem elég csak a “webessel” elkészíttetni a honlapot; a megbízónak lehetősége van ellenőrizni az elkészült munka minőségét, és ehhez még nem is kell értenie a weboldal programozáshoz.

Sőt, ha nem olyan weboldalt szeretnénk, amit a hibák miatt a Google folyton hátrasorol, mindenképpen minősített kivitelező webfejlesztővel érdemes dolgoztatni.

Lehetőség van a technológiai index meghatározására a https://seosiker.hu weboldalon ingyenesen, illetve ugyanitt megtalálható a minősített kivitelezők listája is.

Mi a technológiai index?

A technológiai indexen keresztül bárki rálátást szerezhet a vizsgált weblap azon tulajdonságaira, melyek a helyes megjelenést, szabványos és minden szereplő számára értelmezhető kódot biztosítják.

Általános igazság, hogy csak a stabil és jó alapra épített weblapok üzemeltethetőek és reklámozhatóak, népszerűsíthetőek optimális költséggel. Az olyan esetekben, ahol valamely technikai hiba miatt nem jól jelenik meg az adott oldal, vagy a keresők robotjai nem tudják értelmezni, ott csak többletköltséggel érhető el ugyanaz az eredmény, mintha eleve jó lett volna a kód.

A SEOsiker.hu a minősített kivitelező munkájától a 80%-on felüli eredményt várja el. Ez az eredmény tudja a weblapot üzemeltetőknek garantálni azt, hogy bátran a marketinggel foglalkozzanak és pénzt fektessenek a népszerűsítésbe.

A technikai indexnél jelzett hibákat leginkább a programozó tudja javítani!

Mi számít jó értéknek?

Minél magasabb, annál jobb!

Az átlagos weblapok 45 – 70% között vannak, a jók 80% fölött!

Példák:

A BBC.com évek óta tartja a szintet és fejleszti rendszereit, Ők mindig 80%, vagy afölötti teljesítményt hoznak.

A magyar példák sokkal rosszabbak: az Index, Origo 60% körül mozog, itt tipikusan érvényesül az ökörszabály (“Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek” – azaz a nagyok népszerűségük miatt megengedhetnek maguknak gyengébb minőséget, de a kisebb vállalkozások nem!).

Minél magasabb a weboldal technikai színvonala, annál kevesebbet kell marketingre költeni!

Saját példák:

Ennek a weboldalnak e bejegyzés publikálásakor 84%-os a technológiai indexe, és ez még csak emelkedni fog, ahogy fejlődik.

Az alábbi két, általam készített weboldal és webáruház – amiket egyébként neveztem a 2017-es Az Év honlapja pályázatra – 84% illetve 87% a technológiai indexe.

Kedves Sári, kedves Bea,

Az Év Honlapja pályázat-beadás utáni elmúlt két hét tevékenyen telt el a weboldalaitokkal kapcsolatban. Látom, Ti is kitettetek Magatokért, és én is sok munkaórát és pénzt fektettem abba, hogy pályamunkáink minél jobb minőségben találkozzanak a zsűrivel.
Mint a mellékelt sorrendből láthatjátok, mindkét weboldal szerepel a top 20 minőségi weboldalak listáján, ami egy elit csapat, hiszen a összesen kb. 120 pályamű felső 1/6-ában vagytok.
Sok újat is tanultam ez alatt a két hét alatt, és szeretném megosztani az örömömet Veletek: munkám elismeréseként már most SEOsiker.hu Minősített kivitelező lettem. Ilyenből jelenleg 11 van Magyarországon: https://seosiker.hu/minositett-kivitelezok-listaja
Számotokra ez azzal az előnnyel járt, hogy weboldalatok olyan optimalizálási procedúrán ment keresztül, ráadásul több fázisban, ami (a pályázati minőségi toplistából is láthatóan) keveseknek adatik meg.
Még jobb is lehetne az eredmény, amennyiben a tárhely-szerver szolgáltatók is magas minőségben szolgáltatnának. Ez sajnos nem mondható el egyik esetben sem – Beával már meg is beszéltük a váltást.
Az, hogy mindkét weboldal jelenleg, a beadási határidő lejárta előtt kevéssel még mindig a top 20 minőségi lista tagja, nagyon nagy fegyvertény, hiszen folyamatosan jöttek jó pályamunkák, ezért folyamatos “küzdelem” volt a pontokért; mindig kellett valami még optimalizálható részletet találni.
Gratulálunk magunknak, már most büszkék lehetünk; a többit pedig bízzuk a zsűrire – mi már  így is sokat nyertünk!
Fogadjátok szeretettel weboldalaitok minőségi tanúsítványát – ezt nagyon kevesen kapják meg még meg, mint új weboldal tulajdonosok. A WebMaITT szolgáltatásának ez ezentúl része lesz, és Ti vagytok az elsők, akik tőlem megkapják. 🙂
Szép estét!
Köszönöm és üdv,
Attila

Szóljon hozzá!
Legújabb cikkek