Ingyen weboldal vállalkozása számára – valóban létezik?

 Kategória: marketing, üzlet

Naponta ezerszámra készülnek új weboldalak a világban. Blogok, személyes weboldalak, üzleti weboldalak, webáruházak. A fellelhető ingyen weboldal készítő eszközök tárháza szinte végtelen és a legtöbben ezt is szeretnék: ha weboldaluk ingyenes lenne, pár perc alatt készülne el és azután magától végezné a dolgát.

Olvasási idő: 6 perc

Naponta több weboldalt elemzek ingyen weboldal elemző szolgáltatásomon keresztül, sikeresen indulok Az Év honlapja versenyeken, így látom a magyarországi weboldal készítési trendeket.

Sokan érdeklődnek a weboldal készítő szolgáltatók csábító ajánlatai után és remélik, hogy valóban lehetséges ingyen hozzájutni hatásos, ízléses, biztonságos és jól működő weboldalhoz.

Elvégeztem egy kutatást – magam is rákerestem ilyen szolgáltatásokra, illetve rákattintottam az ezt hirdető linkekre. Sőt, néhány szolgáltatásra regisztráltam is, mert kíváncsi voltam, hogy az ingyenesség és a szép hirdetés vajon mit takar.

Lássuk az eredményt!

Az ilyen weboldal készítő eszközök / szolgáltatások jellemzői:

1) Rendkívül lassú weboldal

A legtöbb ingyen weboldal szerver sok száz vagy ezer weboldalt szolgál ki. Ez az összes ilyen weboldalt rendkívül lelassítja. A lassú weboldalt a felhasználók egyszerűen otthagyják, ráadásul negatív hatással van a keresőoptimalizálásra.

2) Nem lesz saját domain-je

Az ingyen weboldal szolgáltató csak aldomain-t ad, tehát saját domain nem jár a weboldallal. Az új, elkészült weboldal domainje valahogy így fog kinézni:

www.sajátweboldalam.szolgáltató.hu

Az új weboldal esetleges látogatói szemében úgy tűnhet fel, hogy a vállalkozás nem engedhette meg magának a pár ezer forintos domain-bérlés költségét és így könnyen komolytalannak ítélhetik a vállakozást és elfordulnak tőle.

Válasszon olyan weboldal készítőt, aki maga biztosítja az Ön számára a megfelelő domaint, segít a legjobb név kiválasztásában és megbízható tárhely-szolgáltatót ajánl Önnek!

3) Csak személyes használatra létezik ingyen weboldal

A régi jól bevált “apróbetűs rész” trükkje. Az ingyenes weboldal készítő szolgáltatás a csábító szlogennel vonzza magához az érdeklődőket, de jobban utánaolvasva kiderül, hogy az “ingyen weboldal” ajánlat kizárólag személyes felhasználásra érvényes; üzleti, kereskedelmi, vállalkozási célra nem.

A világon semmi valóban működő dolog sincs ingyen. A legtöbb ingyen weboldal szolgáltatásról hamarosan kiderül, hogy igazából nem ingyenesek fontos szolgáltatások, és rendszerint ezek végül jóval többe kerülnek, mint az fizetős professzionális weboldal készítés. Nézzen körül a weboldal készítők között és válasszon olyat, aki megfizethető díjért olyan professzionális weboldalt készít, amilyent Ön szeretne.

4) Az ingyen weboldal rejtett költségekkel járhat

Mint bármilyen más vállalkozás, az ingyen weboldal szolgáltatást nyújtó is meg akar élni. Néhányuk ezért kiegészítő szolgáltatásokért díjat kér, mint például képgaléria, levelezőrendszer, FTP hozzáférés, weboldal költöztetés, stb. Ezek a díjak gyakran kirívóan drágák. Önnek saját céljai vannak – miért szolgálná másokét?!

5) Az ingyen weboldal nem vihető el

Sok felhasználó, aki ingyen weboldal felépítésevel kezd, és – vállalkozása fejlődésével – később át akarja költöztetni azt egy profi, fizetős szolgáltatásra, szembesül vele, hogy ezt nem lehet megtenni. Az ingyen weboldal szolgáltatók nem biztosítanak erre eszközt, ezért ilyenkor általában egy nagyon drága óradíjas szakembert kell megfizetni, hogy ezt megtegye.

6) Az ingyen weboldallal reklámok járnak

Lehet, hogy ingyen weboldal szolgáltatónk kiköti, hogy az ingyenesség feltétele a reklámbannerek elhelyezése az oldalunkon. Ezt viszont nem magunk, hanem a szolgáltató tartja a kezében, tehát a legtöbbször az fordul elő, hogy pont a vállalkozásunk versenytársait reklámozzuk saját weboldalunk felületén?

Tartsa kezében a reklámokat és úgy hirdessen, ahogy az Önnek a legmegfelelőbb. Kérjen online marketing tanácsadást és használja ki a hirdetési lehetőségeket a saját javára!

7) Nincs támogatás, karbantartás, az ingyen weboldal bármikor megszűnhet vállalkozása alól

A legtöbb esetben az ingyen weboldal szolgáltatás nem jár semmilyen garanciával, nincs hozzá támogatás, sem karbantartás. Ha valamilyen probléma adódik a weboldallal, nincs, aki segítsen megoldani és a befektetett energia elveszhet. Mivel az ingyen weboldal domain-je nem az Ön kezében van, az bármikor megszűnhet úgy, hogy adott esetben még egy mentéssel sem rendelkezik az időközben létrehozott tartalomról! Ugye nem szeretné, hogy egy jól felépített üzletmenetet derékba törjön egy ingyen weboldal szolgáltató tönkremenetele?

Keressen olyan weboldal készítőt, aki nem csupán az “ingyen, gyorsan” szlogenekkel próbálja elcsábítani, hanem korrekt ajánlatot ad, amibe belefoglalja a karbantartási tevékenységet is annak érdekében, hogy mindig nyugodtan alhasson – a vállalkozása weboldala megbízhatóan működik. A karbantartás is pénzbe kerül, de mennyivel kevesebbe, mint az a kár, hogy valamilyen nem várt esemény miatt teljesen újra kelljen kezdeni a weboldalát!

8) Kereskedni fognak az Ön adataival

Emlékezzen; az ingyen weboldal szolgáltatás is meg kell éljen valamiből. Ökölszabály, hogy ahol Ön nem fizet a szolgáltatásért, ott Ön az áru!

Az ingyen weboldal szolgáltatók ezért más utakat is keresnek, hogy pénzt keressenek – például eladhatják az Ön e-mail címét, személyes adatait, webcímét más cégeknek. A felhasználók legtöbbje felhatalmazást ad erre, mert nem ovassa el a felhasználási feltételeiket.

9) Tucat-kinézetű ingyen weboldal

A valódi, professzionális szolgáltatásokkal szemben (amikkel sikeres weboldalt lehet építeni) az ingyen weboldal szolgáltatók csak korlátozott eszközöket biztosítanak, amikkel nem profi weboldalt lehet készíteni, és amik szinte ugyanúgy néznek ki, mint sok száz társuk. Ön és a vállalkozása is egyedi és különleges – miért akarna pont úgy kinézni, mint mások!?

10) Az ingyen weboldal szolgáltatók vírusokat terjesztenek

Az ingyen weboldal szolgáltatások szinte mindegyike a káros vírusok melegágya. Lehet, hogy ez a gyenge biztonságuk miatt van, de az sem zárható ki, hogy ezt pénzbeli előnyökért engedik. Bármi is az igazság, ez nagyban csökkenti az Ön weboldalának elismertségét.

11) Drága idejéből saját magának kell elkészíteni

A leggyakrabban az ingyen weboldal feltétele, hogy a szolgáltató csak a tárhelyet, az eszközt biztosítja, de a weboldalt saját magának kell elkészíteni.

Nem sokkal inkább az üzletfejlesztésre kellene koncentrálnia és hagynia, hogy profi szakértő levegye a válláról a weboldal készítés terhét?

12) Állandóan ajánlatokkal fogják Önt bombázni

Ugye emlékszik, hogy az ingyen weboldal szolgáltató is pénzt akar csinálni, és ezért alternatív utakat keres erre. Önt állandóan különleges ajánlatokkal fogják bombázni, ráadásul még el is adhatják az Ön e-mail címét másoknak, akik szintén ajánlatokkal fogják zaklatni Önt.

13) Nincs mobilos támogatás

Nem fogja tudni az ingyenes weboldalát mobilról frissíteni, ha kellene, mert az ingyen weboldal szolgáltatást általában csak asztali gépről lehet elérni.

14) Nem reszponzív megjelenés

A legtöbb ingyen weboldal szolgáltatás elég régi ahhoz, hogy az ott készített weboldal ne működjön helyesen mobilon. Manapság már legalább 40%-nyi érdeklődő mobilról böngészik, akiket nem reszponzív weboldallal egész egyszerűen el fog veszíteni.

15) Nincs kapcsolatfelvételi űrlap

Minden weboldalnak szüksége van egy vagy több jó kapcsolatfelvételi űrlapra, hogy ne veszítse el az esetleges érdeklődőket. Az ingyen weboldal szolgáltatások rendszerint még a legegyszerűbb ilyen megoldásokat sem teszik lehetővé.

16) Nincs keresőoptimalizálás

Ingyen weboldal esetén nincs a kezében a keresőoptimalizálás lehetősége. 10 évvel ezelőtt még arról szólt a keresőoptimalizálás, hogy a kulcsszót minél többször elhelyezze valaki az oldalán, de ma már komplex mérőalgoritmus figyeli, hogy mennyire releváns (témába vágó) tartalmat készít, milyen gyakorisággal. Az ehhez szükséges finomhangolást nem tudja megtenni ingyenes weboldal eszközökkel.

Ha a keresőoptimalizálás egy Ön által megbízott SEO szakértő kezében van, akkor nemcsak az Ön elképzelése szerint fogja beállítani a szükséges paramétereket is, hanem megtanítja Önnek, hogyan készüljön fel előre megfelelő tartalmak megosztására új weboldalán, hogy minél kevesebb erőfeszítéssel, könnyedén hozzon létre olyan bejegyzéseket, híreket, amikre nagy valószínűséggel találnak rá célcsoportja tagjai.

17) Nincs közösségi média kapcsolat

Ma az egyik legfontosabb a közösségi média marketing. Ingyen weboldal szolgáltatás esetén valószínűleg nem tudja beilleszteni a közösségi média oldalait a weboldalába.

Ma már a közösségi média a leghatékonyabb módja annak, hogy vállalkozását eljuttassa potenciális ügyfeleihez és ezáltal sokkal több elkötelezett vevőt szerezzen.

18) Az ingyen weboldal nem bővíthető

DSC_8206Ha meggyőzte kutatásom eredménye arról, hogy jobban megéri inkább fizetni egy minőségi szolgáltatásért, mint később a többszörösét elveszíteni egy nem megfelelően kiválasztott ingyenes szolgáltatás miatt, akkor még egy fontos szempontot szeretnék megemlíteni:

Olyan megoldást keressen, ami skálázható, azaz el tud kicsiben indulni és az igényei, a vállalkozása növekedésével együtt tud nőni a weboldala, és nem csak a weboldala, hanem az összes köré épülő szolgáltatás.

Például: START WEBOLDAL csomag.

 

Korábbi cikkek
téves hívássütikezelés wordpress