Hivatalos: a mobil weboldal sebesség számít

 Kategória: dizájn

Hivatalos: a Google bejelentette, hogy a weboldal sebesség találati sorrend szempont lesz a mobilkeresésekben. Mit jelent ez? Nem lehet mellébeszélni többé: azon kell dolgozni, hogy a weboldala minél gyorsabb és minél mobilbarátabb legyen.

Ne várjon, most foglalkozzon vele. Ezt jelenti.

Néhány éve a web már attól volt hangos, hogy a  mobil átveszi az uralmat. Alkalmazkodnunk kell ehhez az új valósághoz, ahol mindenki mindent a mobilján csinál. Miközben azért még mindig rengeteg időt töltünk az asztali vagy notebook számítógépünk előtt, nem tagadhatjuk, hogy mobil nélkül már nincs élet: minden lehetséges napi tevékenységet is el lehet végezni mobilon is.

Azt is tudjuk, hogy ha a versenytársaink elé akarunk kerülni, elöl kell szerepelnünk a kereső találati listájában, és hogy pénzt is termeljen a weboldalunk, néhány új szempontra is oda kell figyelnünk.

A legfontosabbak egyike a weboldal sebesség.

Nézzünk meg most egy nemrég készült kutatást: a Google szerint egy mobil weboldal átlagos betöltési ideje most 22 másodperc. Hasonlítsuk össze ezt azzal, hogy egy átlagos látogató maximum 3 másodpercet tölt el annak eldöntésével, hogy tovább olvassa-e az oldalunkat. Hatalmas ellentmondás! Az emberek türelmetlenek. Akarnak valamit, és azt MOST akarják. A weboldal sebesség fontos a keresőben való szereplés végett, de még fontosabb a felhasználói élmény és ügyfél-elégedettség szempontjából.

Igen, a weboldal sebesség találati helyezés szempont lesz.

Pillanatnyilag a weboldal sebesség inkább csak egy jelzésértékű számérték, de nem minősítési faktor. Hacsak nem extrém lassú a weboldala, elég jó helyet érhet el a keresőben átlagos oldalbetöltési sebességgel. Mindig bebizonyosodik viszont, hogy gyorsabb weboldallal jobb eredményeket lehet elérni.

A Google legújabb kutatása megmutatja, hogy az oldalelhagyás 32%-kal megnő, amikor a weboldal betöltési sebesség 1 másodpercről 3 másodpercre nő. Ha már 5 másodperc a betöltési idő, a látogatók 90%-kal nagyobb hányada ott fogja hagyni, és nem olvas tovább. Amikor 10 másodpercre nő a betöltési idő, 123%-kal többen hagyják el az oldalt. Ez döbbenetes, mert a keresőmotorok számára a jobb teljesítmény az “egészséges weboldal” jele, ami magasabb találati pozíciót hozna. Nem használjuk ki.

Nem ismerjük még a részleteket, hogy a Google bejelentés után hogyan változik a keresési besorolás a találati listában, de az biztosan nem fog változni, hogy: legyen a weboldal reszponzív, amilyen gyors csak lehet, áttekinthető, és tele nagyszerű tartalommal.

Reszponzív weboldalak >>>

10 fogás a weboldal gyorsítás érdekében >>>

Korábbi cikkek
Idegen nyelvű honlapfacebook nyereményjáték